Dijkmagazijn Elden

BOEi


Wat is het verhaal?

Het Dijkmagazijn in Elden staat symbool voor de eeuwenlange strijd tegen het hoge rivierwater. Het is in 1856 gebouwd en het was het eerste stenen gebouw van zijn soort in de wijde omgeving. Meer van deze stevige dijkmagazijnen – ook noodhuizen genoemd – verrezen daarna op de dijken langs de Rijn, Waal en IJssel, om de 5 kilometer stond een dijkmagazijn. Mensen gingen er lopend of te paard naar toe om bij een dreigende dijkdoorbraak versterkingsmaterialen te halen: kruiwagens, zandzakken en schoppen.

Bouwjaar
1856
Type erfgoed
Industrieel erfgoed
Soort gebouw
Magazijn
Gebruik
Maatschappelijk, Recreatie
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Drielsedijk 4
Plaatsnaam
Elden-Arnhem
Eigenaar
BOEi

Wat gebeurt hier nu?

Het Dijkmagazijn wordt met steun van de gemeente Arnhem, BOEi en een club vrijwilligers getransformeerd tot ‘Hoogwater Educatiecentrum’ en kleinschalige evenementenlocatie. Er komt een bezoekerscentrum over de geschiedenis van het water en over de hoogwaterbescherming van nu. Daarnaast wordt het dijkmagazijn een startpunt voor fiets- en wandelroutes langs de rivieren en de andere dijkmagazijnen.
Gelegen op een steenworp afstand van de rivier, wordt het magazijn ook een sfeervol vergadercentrum.

Wat kan ik hier doen?

Het Dijkmagazijn is reeds te huur voor vergaderingen, presentaties en trouwerijen. Grote troef van het Dijkmagazijn is de locatie:  idyllische gelegen langs de Neder-Rijn en aan de rand van natuurgebied Meinerswijk.