Gemaal De Lynden

BOEi


Wat is het verhaal?

Gemaal De Lynden stamt uit 1847 en heeft een belangrijke rol gespeeld bij de droogmaking van de Haarlemmermeer in 1849. Het gemaal is niet meer in bedrijf maar de fundering maakt nog altijd onderdeel uit van de waterkering, die onder beheer staat van Hoogheemraadschap Rijnland.

Bouwjaar
1847
Type erfgoed
Industrieel erfgoed
Soort gebouw
Gemaal
Gebruik
Horeca
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Akerdijk 12
Plaatsnaam
Lijnden
Eigenaar
BOEi

Wat gebeurt hier nu?

BOEi is in 2012 eigenaar geworden en start in het voorjaar van 2013 met de eerste fase van de restauratie. Het gemaal ziet er op het eerste gezicht goed uit, maar er is veel achterstallig onderhoud. Het gemaal wordt met respect voor het monumentale karakter herbestemd tot horecalocatie.

Wat kan ik hier doen?

Na de restauratie, die in 2014 wordt afgerond, wordt in het achterste – grootste – deel van het gemaal een restaurant gevestigd waar duurzaamheid en pure, eerlijke producten hoog in het vaandel staan. Op het terrein zelf komen parkeerplekken voor de gasten en ook is er een klein terras voorzien.

Het voorste gedeelte van het gemaal, waar de monumentale pompinstallaties staan, blijft voorlopig intact. Er wordt nog gezocht naar een passende invulling voor dit gedeelte; een functie die recht doet aan het monument en aanvullend is voor het restaurant. Te denken valt aan een winkel voor regionale producten of een kleinschalige evenementenlocatie.

Wat is hier in de buurt?