Gemaal De Lynden

BOEi


What is the story?

Gemaal De Lynden stamt uit 1847 en heeft een belangrijke rol gespeeld bij de droogmaking van de Haarlemmermeer in 1849. Het gemaal is niet meer in bedrijf maar de fundering maakt nog altijd onderdeel uit van de waterkering, die onder beheer staat van Hoogheemraadschap Rijnland.

Build in
1847
Type of heritage
Industrieel erfgoed
Type of building
Gemaal
Gebruik
Horeca
Availability
In gebruik
Address
Akerdijk 12
City
Lijnden
Owner
BOEi

What happens nowadays?

BOEi is in 2012 eigenaar geworden en start in het voorjaar van 2013 met de eerste fase van de restauratie. Het gemaal ziet er op het eerste gezicht goed uit, maar er is veel achterstallig onderhoud. Het gemaal wordt met respect voor het monumentale karakter herbestemd tot horecalocatie.

What can I do here?

Na de restauratie, die in 2014 wordt afgerond, wordt in het achterste – grootste – deel van het gemaal een restaurant gevestigd waar duurzaamheid en pure, eerlijke producten hoog in het vaandel staan. Op het terrein zelf komen parkeerplekken voor de gasten en ook is er een klein terras voorzien.

Het voorste gedeelte van het gemaal, waar de monumentale pompinstallaties staan, blijft voorlopig intact. Er wordt nog gezocht naar een passende invulling voor dit gedeelte; een functie die recht doet aan het monument en aanvullend is voor het restaurant. Te denken valt aan een winkel voor regionale producten of een kleinschalige evenementenlocatie.

What is around here?