Zwarte Silo

BOEi


Wat is het verhaal?

De Zwarte Silo is een beeldbepalend gebouw in het havenkwartier Deventer. Het gebouw dateert uit 1924 en is ontworpen door de Deventer architect Van Harte. Tegen de eigenlijke silo aan is een werkruimte en een kantoor gebouwd en aan de havenzijde een opslagloods voor onder andere zout. Ook is er in het begin een paardenstal geweest voor het bezorgen met paard en wagen in de stad. De in beton uitgevoerde silo is 30 meter hoog. Aan de buitengevels is de vorm van de binnengelegen cellen af te lezen.

Bouwjaar
1924
Type erfgoed
Industrieel erfgoed
Soort gebouw
Silo
Gebruik
Horeca
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Zuiderzeestraat 2
Plaatsnaam
Deventer
Eigenaar
BOEi

Wat gebeurt hier nu?

BOEi, een non-profit organisatie die zich bezighoudt met het herbestemmen van industrieel, religieus en agrarisch erfgoed, is eigenaar van de Zwarte Silo. Samen met potentiële nieuwe gebruikers onderzoekt BOEi de mogelijkheid om van de silo een horecagelegenheid te maken, een combinatie van restaurant en evenementenlocatie. In 2012 is gestart met de restauratie van het monument waarbij de eigen stijl van de zwarte silo blijft zo veel mogelijk intact is gebleven. Medio 2013 is de casco restauratie afgerond. Bekijk hier een filmpje over de manier waarop BOEi de herbestemming heeft aangepakt:

Wat kan ik hier doen?

De herbestemming van het gebouw is een belangrijke impuls voor de verdere ontwikkeling van het havenkwartier van Deventer als  woon-werk locatie voor creatieve ondernemers. Geïnteresseerden voor deze bijzondere locatie kunnen zich melden bij BOEi.

Wat is hier in de buurt?