LocLoods

BOEi


What is the story?

Station Roosendaal vormt als grensstation een belangrijk knooppunt van het Nederlandse spoorwegennet. De stationsgebouwen, waaronder ook de Locloods en het Seinhuis, zijn ontworpen door de toenmalige spoorwegbouwmeester Van Heukelom. De LocLoods, een rijksmonument uit 1907, bestaat uit een 16,5 meter hoge hal van ruim 2000 m2, die zes sporen overspant en een lagere hal van 8,5 m hoog en 2200 m2, waar stoomlocomotieven gestald en gerepareerd werden. In Nederland is geen vergelijkbaar gebouw te vinden. De LocLoods is altijd in gebruik geweest als reparatieloods voor treinstellen. Er was in de loop der jaren ernstig achterstallig onderhoud ontstaan, de staalconstructie was op talloze plekken totaal verroest. BOEi is in 2008 eigenaar van de LocLoods geworden.

Build in
1907
Type of heritage
Industrieel erfgoed
Type of building
Spoorweggebouw
Gebruik
Bedrijvigheid
Availability
In gebruik
Address
Bosstraat 24
City
Roosendaal
Owner
BOEi

What happens nowadays?

Dankzij bijdragen van de Rijsdienst Cultureel Erfgoed, Provincie Boord-Brabant en de BankGiro Loterij, kon BOEi in 2010 de restauratie opstarten. Daarbij is de staalconstructie per onderdeel hersteld, compleet met ouderwetse klinknagels, naar het voorbeeld van originele tekeningen uit 1907. De karakteristieke gietijzeren raamkozijnen zijn eruit gehaald, schoongemaakt, gerepareerd en voor een deel opnieuw gegoten en geschilderd. De hele dakconstructie is hersteld en de dakbedekking is geheel vernieuwd, inclusief afwatering. De restauratie van het exterieur is in 2013 afgerond. In 2013 is het naastgelegen Seinhuis middels een spectaculaire verplaatsing van station Roosendaal naar deze locatie gekomen.

What can I do here?

De LocLoods en het Seinhuis worden na restauratie opnieuw in gebruik genomen. Vanwege de spoorwegomgeving krijgen deze gebouwen geen publieke functie maar een functie die past bij deze locatie. De inrichting van het buitenterrein en het opknappen van het interieur wordt gerealiseerd in overleg met de nieuwe gebruiker. Bij gelegenheid, zoals Open Monumentendag, wordt de LocLoods opengesteld voor publiek.