Cereolfabriek

BOEi


What is the story?

Bij de Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek Cereol (1908) werd lijnzaadolie gemaakt en van het restproduct werden veekoeken gemaakt. De fabriek ging in 1973 failliet en kwam in internationale handen. Vanaf dat moment maakt het lijnzaad plaats voor soja. Het complex bestond oorspronkelijk uit een directeurswoning, een fabrieksgebouw met schoorsteen en twee pakhuizen. In 1932 werd de betonnen silo gebouwd. In 2002 werd fabriek uitgekocht door de gemeente vanwege stankoverlast, geluidsoverlast en explosiegevaar. In 2008 woedde er een felle brand in de leegstaande pakhuizen waardoor alleen de buitengevel nog overeind bleef staan.

Build in
1908 en 1932
Type of heritage
Industrieel erfgoed
Type of building
Fabriek
Gebruik
Bedrijvigheid, Cultuur, Horeca, Maatschappelijk
Availability
In gebruik
Address
Kanaalweg 91
City
Utrecht
Owner
BOEi

What happens nowadays?

BOEi, een non-profit organisatie die zich bezighoudt met de herbestemming van industrieel, religieus en agrarisch erfgoed, is in 2011 eigenaar van de fabriek geworden. In het najaar van 2012 is BOEi met de restauratie gestart. BOEi begeleidt samen met Vastgoed Organisatie Utrecht de herbestemming en bouwt nieuwe functies in, zoals de basisschool die na de zomer van 2013 wordt geopend. Medio 2014 rondt BOEi de laatste fase af met horeca, diverse multifunctionele ruimtes, een kunstcentrum, een sportzaal, een bibliotheek  en kantoren.

Architect Bastiaan van de Kraats ‘voelt, proeft en ruikt’ de Cereolfabriek;

What can I do here?

De Cereolfabriek wordt getransformeerd tot een creatieve ontmoetingsplek voor heel Utrecht-West waar kinderen, jongeren en volwassenen kunnen ontspannen, werken, leren en sporten. In de fabriek komt een basisschool met buitenschoolse opvang, een multifunctionele sportzaal, de Bibliotheek Utrecht, kunstcentrum Het Wilde Westen met een theaterzaal en Buurten eten & drinken. Ook komen er ruimtes voor kantoren. De deuren van de Cereolfabriek staan straks elke dag open, ook voor initiatieven van buurtbewoners en ondernemers.

What is around here?