Steenfabriek De Bovenste Polder

BOEi


Wat is het verhaal?

De Bovenste Polder is gesticht in 1846 als periodiek gestookte veldoven. In 1923 werd deze gesloopt en werd de huidige continu oven gebouwd. Het betreft een zogenaamde zigzagoven. Het ovenlichaam met twaalf ovenkamers is overkapt met een dubbel zadeldak. De schoorsteen is centraal geplaatst. Wageningen telde rond 1930 acht steenfabrieken, de baksteenindustrie was naast drukkerijen en de tabaksindustrie de belangrijkste werkgever. De Steenfabriek, sinds 2000 een rijksmonument, is gelegen in de uiterwaarden ten zuiden van het historische centrum van vestingstad Wageningen.

 

Bouwjaar
1846
Type erfgoed
Industrieel erfgoed
Soort gebouw
Steenfabriek
Gebruik
Bedrijvigheid, Wonen
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Aan de Rijn 5
Plaatsnaam
Wageningen
Eigenaar
BOEi

Wat gebeurt hier nu?

In 2003 is het eigendom van de fabriek overgegaan naar BOEi, een non-profit organisatie die zich bezighoudt met het herbestemmen van industrieel, religieus en agrarisch erfgoed. BOEi heeft de schoorsteen gerestaureerd en ateliers voor kunstenaars, een woning voor beheerders, oefenruimten voor popmuzikanten en een stallingsruimte voor de kanovereniging gerealiseerd. In het voorjaar van 2013 is, dankzij het televisieprogramma Max Monumentaal i.s.m. BankGiro Loterij, de schoorsteen verhoogd tot originele hoogte. Waterscouting Musinga-Rijn is ook op het terrein gevestigd.

Wat kan ik hier doen?

Met enige regelmaat worden de ateliers opengesteld voor publiek. Ook doet de Bovenste Polder elk jaar, in het tweede weekend van september, mee met Open Monumentendag. Liefhebbers van watersport kunnen lid worden van de kanoclub.

Wat is hier in de buurt?