Fort Everdingen

Ministerie van Economische Zaken


Wat is het verhaal?

Fort Everdingen werd tussen 1842 en 1845 gebouwd. De toren is geplaatst op het punt waar de Lekdijk aansloot op de Diefdijk. Rondom de 19 meter hoge toren lag een gracht met ophaalbrug, een deel daarvan is nog zichtbaar. Samen met Fort Honswijk beschermde Fort Everdingen Nederland tegen indringers die via rivier de Lek het land wilden binnenkomen.

Tussen 1874 en 1881 zijn een aantal verbeteringen uitgevoerd en een aantal gebouwen neergezet. Tijdens de mobilisatie van 1939 -1940 zijn tankversperringen en schuilplaatsen gebouwd. Tot op heden gebruikt het Ministerie van Defensie het fort.

Bouwjaar
1848
Type erfgoed
Militair erfgoed
Soort gebouw
Fort
Gebruik
In ontwikkeling
Beschikbaarheid
In ontwikkeling
Plaatsnaam
Everdingen
Eigenaar
Ministerie van Economische Zaken

Wat gebeurt hier nu?

Na de overdracht door Defensie gaat Dienst Landelijk Gebied samen met andere partijen op zoek naar een nieuwe eigenaar die het fort vanaf 2015 een nieuwe bestemming geeft en die het fort duurzaam gaat exploiteren. Belangrijk uitgangspunt voor deze toekomst is onder andere openbare toegankelijkheid.

Wat kan ik hier doen?

Fort Everdingen is op dit moment niet openbaar toegankelijk. Wel zijn er soms open dagen en is er in de Waterlinie sowieso altijd wat te beleven! Kijk hier voor alle activiteiten in de Hollandse Waterlinie. Het Waterliniepad is een 160 kilometer lange wandelroute die de gehele Nieuwe Hollandse Waterlinie volgt en ook langs Fort Everdingen loopt. Bestel hier de routegids.

Wat is hier in de buurt?