Fort Everdingen

Ministerie van Economische Zaken


What is the story?

Fort Everdingen werd tussen 1842 en 1845 gebouwd. De toren is geplaatst op het punt waar de Lekdijk aansloot op de Diefdijk. Rondom de 19 meter hoge toren lag een gracht met ophaalbrug, een deel daarvan is nog zichtbaar. Samen met Fort Honswijk beschermde Fort Everdingen Nederland tegen indringers die via rivier de Lek het land wilden binnenkomen.

Tussen 1874 en 1881 zijn een aantal verbeteringen uitgevoerd en een aantal gebouwen neergezet. Tijdens de mobilisatie van 1939 -1940 zijn tankversperringen en schuilplaatsen gebouwd. Tot op heden gebruikt het Ministerie van Defensie het fort.

Build in
1848
Type of heritage
Militair erfgoed
Type of building
Fort
Gebruik
In ontwikkeling
Availability
In ontwikkeling
City
Everdingen
Owner
Ministerie van Economische Zaken

What happens nowadays?

Na de overdracht door Defensie gaat Dienst Landelijk Gebied samen met andere partijen op zoek naar een nieuwe eigenaar die het fort vanaf 2015 een nieuwe bestemming geeft en die het fort duurzaam gaat exploiteren. Belangrijk uitgangspunt voor deze toekomst is onder andere openbare toegankelijkheid.

What can I do here?

Fort Everdingen is op dit moment niet openbaar toegankelijk. Wel zijn er soms open dagen en is er in de Waterlinie sowieso altijd wat te beleven! Kijk hier voor alle activiteiten in de Hollandse Waterlinie. Het Waterliniepad is een 160 kilometer lange wandelroute die de gehele Nieuwe Hollandse Waterlinie volgt en ook langs Fort Everdingen loopt. Bestel hier de routegids.

What is around here?