Fort Honswijk

Ministerie van Economische Zaken


What is the story?

Fort Honswijk werd tussen 1841 en 1848 gebouwd. Het was het eerste en grootste torenfort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De bomvrije geschutstoren had een kelder, drie verdiepingen en was omgeven door een gracht. Samen met Fort Everdingen beschermde Fort Honswijk Nederland tegen indringers die via rivier de Lek het land wilden binnenkomen.

Tussen 1879 en 1888 is het fort verbouwd om het beter te beschermen. De bovenste verdieping werd afgebroken en om de toren kwam een beschermend kazernegebouw met een extra dikke grondlaag. Tot 2009 gebruikte het Ministerie van Defensie het fort.

Build in
1948
Type of heritage
Militair erfgoed
Type of building
Fort
Gebruik
In ontwikkeling
Availability
In ontwikkeling
City
Houten
Owner
Ministerie van Economische Zaken

What happens nowadays?

Samen met andere partijen zoekt Dienst Landelijk Gebied op dit moment naar een nieuwe eigenaar die het fort vanaf 2015 een nieuwe bestemming geeft en die het fort duurzaam gaat exploiteren. Belangrijk uitgangspunt voor deze toekomst is onder andere openbare toegankelijkheid.

What can I do here?

Fort Honswijk is op dit moment niet openbaar toegankelijk. Wel zijn er soms open dagen en is er in de Waterlinie sowieso altijd wat te beleven! Kijk hier voor alle activiteiten in de Hollandse Waterlinie. Het Waterliniepad is een 160 kilometer lange wandelroute die de gehele Nieuwe Hollandse Waterlinie volgt en ook langs Fort Everdingen loopt. Bestel hier de routegids.

What is around here?