Fort Honswijk

Ministerie van Economische Zaken


Wat is het verhaal?

Fort Honswijk werd tussen 1841 en 1848 gebouwd. Het was het eerste en grootste torenfort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De bomvrije geschutstoren had een kelder, drie verdiepingen en was omgeven door een gracht. Samen met Fort Everdingen beschermde Fort Honswijk Nederland tegen indringers die via rivier de Lek het land wilden binnenkomen.

Tussen 1879 en 1888 is het fort verbouwd om het beter te beschermen. De bovenste verdieping werd afgebroken en om de toren kwam een beschermend kazernegebouw met een extra dikke grondlaag. Tot 2009 gebruikte het Ministerie van Defensie het fort.

Bouwjaar
1948
Type erfgoed
Militair erfgoed
Soort gebouw
Fort
Gebruik
In ontwikkeling
Beschikbaarheid
In ontwikkeling
Plaatsnaam
Houten
Eigenaar
Ministerie van Economische Zaken

Wat gebeurt hier nu?

Samen met andere partijen zoekt Dienst Landelijk Gebied op dit moment naar een nieuwe eigenaar die het fort vanaf 2015 een nieuwe bestemming geeft en die het fort duurzaam gaat exploiteren. Belangrijk uitgangspunt voor deze toekomst is onder andere openbare toegankelijkheid.

Wat kan ik hier doen?

Fort Honswijk is op dit moment niet openbaar toegankelijk. Wel zijn er soms open dagen en is er in de Waterlinie sowieso altijd wat te beleven! Kijk hier voor alle activiteiten in de Hollandse Waterlinie. Het Waterliniepad is een 160 kilometer lange wandelroute die de gehele Nieuwe Hollandse Waterlinie volgt en ook langs Fort Everdingen loopt. Bestel hier de routegids.

Wat is hier in de buurt?