Manenburg 1-2

Stadsherstel Midden-Nederland


Wat is het verhaal?

In de 16e eeuw breidde keizer Karel V de middeleeuwse verdedigingswerken van Utrecht uit, met onder andere nieuwe stenen bolwerken. Manenburg was een van die nieuwe bolwerken die rond 1550 werden gebouwd. De ondergrondse verdieping diende als kanonskelder. Daar bovenop waren twee aaneengeschakelde officierswoningen geplaatst. Tussen de twee huizen bevindt zich nu een vijfhoekige glazen overkapping. De kelder is nu in gebruik als beeldhouwatelier.

Bouwjaar
1550
Type erfgoed
Militair erfgoed
Soort gebouw
Bolwerk
Gebruik
Cultuur, Evenementen
Beschikbaarheid
In gebruik
Adres
Manenburg 1
Plaatsnaam
Utrecht
Eigenaar
Stadsherstel Midden-Nederland

Wat gebeurt hier nu?

De twee panden op het bolwerk (de officierswoning en het arsenaal) worden gebruikt als woonhuis en het Bolwerk dient al ruim 60 jaar als beeldhouw-atelier. Aanvankelijk werd hier gewerkt door de bekende beeldhouwer Pieter d’Hont, wiens werken nog te bezichtigen zijn en sinds 2005 wordt in het atelier gewerkt door Amiran Djanashvili en Dick Aerts , die de traditie voortzetten.

Wat kan ik hier doen?

Op speciaal verzoek kan een bezichtiging of rondleiding voor groepen worden georganiseerd. Bovendien is het atelier regelmatig geopend tijdens evenementen in Utrecht, zoals tijdens Open Monumentendag. Er worden ook boetseercursussen gegeven door de beeldhouwers. Neem voor meer informatie contact op met het atelier.

Wat is hier in de buurt?