Manenburg 1-2

Stadsherstel Midden-Nederland


What is the story?

In de 16e eeuw breidde keizer Karel V de middeleeuwse verdedigingswerken van Utrecht uit, met onder andere nieuwe stenen bolwerken. Manenburg was een van die nieuwe bolwerken die rond 1550 werden gebouwd. De ondergrondse verdieping diende als kanonskelder. Daar bovenop waren twee aaneengeschakelde officierswoningen geplaatst. Tussen de twee huizen bevindt zich nu een vijfhoekige glazen overkapping. De kelder is nu in gebruik als beeldhouwatelier.

Build in
1550
Type of heritage
Militair erfgoed
Type of building
Bolwerk
Gebruik
Cultuur, Evenementen
Availability
In gebruik
Address
Manenburg 1
City
Utrecht
Owner
Stadsherstel Midden-Nederland

What happens nowadays?

De twee panden op het bolwerk (de officierswoning en het arsenaal) worden gebruikt als woonhuis en het Bolwerk dient al ruim 60 jaar als beeldhouw-atelier. Aanvankelijk werd hier gewerkt door de bekende beeldhouwer Pieter d’Hont, wiens werken nog te bezichtigen zijn en sinds 2005 wordt in het atelier gewerkt door Amiran Djanashvili en Dick Aerts , die de traditie voortzetten.

What can I do here?

Op speciaal verzoek kan een bezichtiging of rondleiding voor groepen worden georganiseerd. Bovendien is het atelier regelmatig geopend tijdens evenementen in Utrecht, zoals tijdens Open Monumentendag. Er worden ook boetseercursussen gegeven door de beeldhouwers. Neem voor meer informatie contact op met het atelier.

What is around here?