Muurhuizen 102-104

Stadsherstel Midden-Nederland


What is the story?

Dit pand staat ook bekend onder de naam De Stad van Cahen. Het is een opvallend bouwwerk in de stad. Het is in de jaren ’80 gebouwd naar ontwerp van Abel Cahen, in opdracht van de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek. Cahen liet zich voor het ontwerp inspireren door de kashba’s uit het Midden-Oosten. Centraal in het gebouw ligt een atrium, dat wordt overkapt met een glazen koepel. Naast het moderne gebouw bevinden zich de eeuwenoude seminarie gebouwen, deze waren tot 1957 in gebruik van het Oud-Katholieke Seminarie. In de jaren ’60 nam de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) enkele panden in gebruik. Dankzij de bouw van de Stad van Cahen had de ROB voldoende ruimte om op deze plek te blijven. Toen de ROB in 2009 het pand verliet kocht Stadsherstel zowel de Stad van Cahen als de seminarie gebouwen aan. Stadsherstel Midden-Nederland heeft zich sinds 2009 ingezet voor een nieuwe invulling van het gebouw.

Build in
1725, 1980
Type of heritage
Religieus erfgoed
Type of building
seminarie, kapel
Gebruik
Bedrijvigheid, Maatschappelijk
Availability
In gebruik
Address
Muurhuizen 102
City
Amersfoort
Owner
Stadsherstel Midden-Nederland

What happens nowadays?

Momenteel zijn er diverse maatschappelijke en culturele organisaties in de Stad van Cahen gevestigd, waaronder Stadsherstel zelf. De voormalige seminarie gebouwen worden momenteel herbestemd tot zorgappartementen. Het complex krijgt de naam: ‘Zorgresidence Het Seminarie’.

What can I do here?

Vanaf begin 2014 wordt hier zorg verleend aan ouderen. Er komen zowel eenkamer- als tweekamerappartementen in het gebouw, die bewoond kunnen worden door ouderen die zorg nodig hebben. In de Stad van Cahen worden ruimten verhuurd aan maatschappelijke en culturele organisaties, informeer naar de huidige mogelijkheden.

What is around here?