Het Schip

Eigen Haard


What is the story?

Dit is een arbeiderspaleis. In 1920 wilde woningbouwvereniging Eigen Haard niet alleen goede maar ook mooie woningen bouwen voor de arbeidersklasse. De architect Michel de Klerk ontwierp met veel aandacht voor vorm en detail dit prachtige wooncomplex in de stijl van de Amsterdamse School. In het complex zit ook een school en een postkantoor dat nog steeds grotendeels het oorspronkelijke interieur heeft. De naam “Het Schip” is in de loop der tijden door de bevolking aan het gebouw gegeven.

Build in
1920
Type of heritage
Woonhuis
Type of building
Woningcomplex
Gebruik
Wonen
Availability
In gebruik
City
Amsterdam
Owner
Eigen Haard

What happens nowadays?

De woningen in dit gebouw worden nog steeds gebruikt. Ze voldoen alleen niet meer aan de eisen van deze tijd; te klein en ouderwetse voorzieningen. Daarom gaat Eigen Haard het complex renoveren.  De oorspronkelijke functie blijft dus bewaard en tegelijkertijd wordt het gebouw met veel respect gerestaureerd. In de School komt het nieuwe museum over de Amsterdamse School.

What can I do here?

In het postkantoor is een klein maar prachtig museum gehuisvest. Er zijn rondleidingen en je kunt een geheel historisch ingerichte arbeiderswoning bezoeken.

Open voor publiek

Dinsdag t/m zondag 11:00 tot 17:00 uur
Rondleiding ieder heel uur
Entree € 7,50
Met CJP/Stadspas € 5,-
Studenten € 5,-
Met MJK / I Amsterdam City Card gratis

What is around here?

Steenklank

Ontdekkingsreis langs gebouwen van de Amsterdamse School

Theatermaker Anne Rooschüz en geluidskunstenaar Robert van Heumen nemen je mee op ontdekkingsreis langs gebouwen van de Amsterdamse School. Via een koptelefoon maken kinderen je op speelse wijze attent op allerlei bijzonderheden in de wijk: rare uitstulpingen, nutteloze rondingen, blinde muren, geheime doorkijkjes.

Steenklank is een muzikale interpretatie van architectuur, gekoppeld aan een spel van stemmen en straatgeluiden.

Startpunt: Bezoekerscentrum De Dageraad,
Burgemeester Tellegenstraat 128, 1073 KG Amsterdam
Duur: 53 minuten

Meer informatie