Huis Hengelo

Industrieroute Hengelo


What is the story?

Al in 1380 was hier hof Hengelo, landerijen met een voorraadschuur (spieker) te vinden. In de zestiende eeuw bouwde ridder Frederik van Twickelo er een kasteel in vroeg-renaissancestijl en ging er zelf wonen. Later veranderde het regelmatig van eigenaar, brandde deels af, werd herbouwd en uitgebreid. Uiteindelijk werd Huis Hengelo in 1821 voor afbraak verkocht. De oude vroeg-zeventiende-eeuwse zandstenen toegangspoort kun je nu nog vinden op Het Stroot, een landgoed in de buurtschap Twekkelo in de gemeente Enschede.

In 1915 kocht de N.V. Hengeloosche Electrische En Mechanische Apparaten Fabriek de huisplaats met landerijen. De grachten werden gedempt en het gebied werd ingericht als fabrieksterrein. In de jaren ’90 werd de fabriek gesloopt en de oude havezate opgegraven, waarbij veel bouwfragmenten tevoorschijn kwamen.

 

Build in
1500 - 1800
Type of heritage
Archeologisch erfgoed
Type of building
Kasteel, fabriek
Gebruik
Overig, Recreatie
Availability
In gebruik
City
Hengelo
Owner
Industrieroute Hengelo

What happens nowadays?

Eind 2011 heeft kunstenaar Jeroen Hoogstraten bovenop het eiland waarop het Huys heeft gestaan het kunstwerk Watereiland aangebracht. Dit bestaat uit een natuurstenen reliëf waarop water wordt gepompt. Als het water weer wegstroomt komen achtereenvolgend, de buitenmuren, de binnenmuren en als laatste de vloeren van het voormalige Huys uit het zakkende water tevoorschijn.

Themes and routes

Theme: Industrieroute Hengelo

HLO_Industrieroute_01 Hengelo heeft een rijk industrieel verleden en werkt hard aan een toekomst vol maken, denken en doen. De Industrieroute Hengelo is een handige manier om een wandeling door Hengelo te maken langs gebouwen en gebieden die een rol spelen in verleden en toekomst én meer te weten te komen over de huidige gebruiksmogelijkheden van die gebouwen.
Hoe werkt het?
Het enige wat u nodig heeft is een mobiele telefoon met een internetverbinding en een QR-scanner. U hoeft dus geen app te downloaden.
  • Scan de tag voor het pand waar u wilt beginnen
  • U krijgt de keuze uit meer informatie over het pand of een overzicht van alle panden in “Industrieroute Hengelo”.
  • U kunt de informatie over het pand bekijken
  • Daarna klikt u op “Industrieroute Hengelo” onder aan het hoofdmenu van het pand.
  • Klik op “Kaart” rechtsboven de lijst
  • Kies uw volgende pand op de kaart
  • Klik in het witte ballonnetje op “Routebeschrijving”
  • Start de routenavigatie
View all objects in this route