Heemaf

Industrieroute Hengelo


What is the story?

Aan de Bornsestraat, naast de toegangspoort tot de oude begraafplaats, staat het gebouw van het voormalige Twents Centraal Station (TCS) voor elektriciteitslevering. Hier werden rond 1900 de eerste lokale elektriciteitsnetwerken in Nederland ontwikkeld.

Later legde TCS de basis voor stroomnetwerken in Limburg en in het Gooi (HEM-centrale 1911). Het bedrijf werd in 1908 voortgezet onder de naam N.V. HEEMAF: de Hengelosche Electrische En Mechanische Apparaten Fabriek. Grote afnemers waren de Nederlandse Spoorwegen, de PTT en de industrie. Het bedrijf pionierde daarnaast met stofzuigers (storingsvrij!), kwam met het eerste ontwerp voor een spaarlamp en fabriceerde de eerste Nederlandse verkeerslichten. Door de samenvoeging met concurrent Hazemeyer ontstond in 1963 het grote concern HOLEC. Na talrijke fusies en verzelfstandigingen is het nu een onderdeel van EATON in Hengelo.

 

Build in
1932
Type of heritage
Industrieel erfgoed
Type of building
Kantoor
Gebruik
Bedrijvigheid
Availability
In gebruik
City
Hengelo
Owner
Industrieroute Hengelo

What happens nowadays?

Alleen het uit 1943 stammende (rijks)monumentale kantoorgebouw met de bijnaam ‘de locomotief’ en een Heemafstraatje zijn er nog. De overige gebouwen en bedrijfshallen van HEEMAF zijn gesloopt in de jaren negentig.

What can I do here?

Wandel door het gebied met de oude Joodse begraafplaats en bekijk het bijzondere kunstwerk op de plek waar ooit het Huys Hengelo stond

Themes and routes

Theme: Industrieroute Hengelo

HLO_Industrieroute_01 Hengelo heeft een rijk industrieel verleden en werkt hard aan een toekomst vol maken, denken en doen. De Industrieroute Hengelo is een handige manier om een wandeling door Hengelo te maken langs gebouwen en gebieden die een rol spelen in verleden en toekomst én meer te weten te komen over de huidige gebruiksmogelijkheden van die gebouwen.
Hoe werkt het?
Het enige wat u nodig heeft is een mobiele telefoon met een internetverbinding en een QR-scanner. U hoeft dus geen app te downloaden.
  • Scan de tag voor het pand waar u wilt beginnen
  • U krijgt de keuze uit meer informatie over het pand of een overzicht van alle panden in “Industrieroute Hengelo”.
  • U kunt de informatie over het pand bekijken
  • Daarna klikt u op “Industrieroute Hengelo” onder aan het hoofdmenu van het pand.
  • Klik op “Kaart” rechtsboven de lijst
  • Kies uw volgende pand op de kaart
  • Klik in het witte ballonnetje op “Routebeschrijving”
  • Start de routenavigatie
View all objects in this route