Stork

Industrieroute Hengelo


What is the story?

In 1854 begon C.T. Stork in Hengelo met een stoomweverij. Deze weverij had ruim 400 weefgetouwen. Hij had al snel door dat het interessant was om stoommachines voor de textielindustrie zelf te repareren en uiteindelijk ook te maken. In 1868 opende een voor die tijd moderne Machinefabriek Gebr. Stork & Co. haar deuren. De fabriek lag aan de voormalige Haaksbergerstraat, nu Industiestraat, en de Berflobeek. Stork trok veel geschoolde arbeiders uit het westen aan en zorgde ervoor dat het hen aan niets ontbrak. Zo begon de machinefabriek al vroeg met een bedrijfsschool en zorgde voor een ziekenfonds en een pensioen voor zijn werknemers. Later produceerde men dieselmotoren en turbines en leverde complete installaties voor o.a. suikerfabrieken, spoorwegen en rederijen.

Vroeger, gezien vanaf het station, lag aan de linkerzijde van de Machinefabriek de stelplaats, met een gieterij, draaierij, smederij, magazijn en elektriciteitscentrale. Rechts stond de Koninklijke Nederlandse Katoenspinnerij van circa 1870.

Build in
1868
Type of heritage
Industrieel erfgoed
Type of building
Machinefabriek
Gebruik
Bedrijvigheid
Availability
In gebruik
City
Hengelo
Owner
Industrieroute Hengelo

What happens nowadays?

Aan de noord-zuid lopende Industriestraat staan naast moderne fabrieksgebouwen een elektriciteitscentrale met ketelhuis en een bakstenen schoorsteenpijp uit 1902. Bij de portiersloge van gebouw 54 heb je een aardige doorkijk over het vroegere Stork terrein, met aan de linkerzijde het karkas van Stork Hijsch uit 1898. Iets verder ziet je een deel van de oude ijzergieterij uit 1902. Deze reusachtige hal was eens het hart van het Stork-complex.

Industrieroute Hengelo

Themes and routes

Theme: Industrieroute Hengelo

HLO_Industrieroute_01 Hengelo heeft een rijk industrieel verleden en werkt hard aan een toekomst vol maken, denken en doen. De Industrieroute Hengelo is een handige manier om een wandeling door Hengelo te maken langs gebouwen en gebieden die een rol spelen in verleden en toekomst én meer te weten te komen over de huidige gebruiksmogelijkheden van die gebouwen.
Hoe werkt het?
Het enige wat u nodig heeft is een mobiele telefoon met een internetverbinding en een QR-scanner. U hoeft dus geen app te downloaden.
  • Scan de tag voor het pand waar u wilt beginnen
  • U krijgt de keuze uit meer informatie over het pand of een overzicht van alle panden in “Industrieroute Hengelo”.
  • U kunt de informatie over het pand bekijken
  • Daarna klikt u op “Industrieroute Hengelo” onder aan het hoofdmenu van het pand.
  • Klik op “Kaart” rechtsboven de lijst
  • Kies uw volgende pand op de kaart
  • Klik in het witte ballonnetje op “Routebeschrijving”
  • Start de routenavigatie
View all objects in this route