Dikkerscomplex

Industrieroute Hengelo


What is the story?

Een schoonzoon van C.T. Stork richtte in 1879 de fabriek G. Dikkers & Co. op. Dit bedrijf produceerde onderdelen voor stoomketels, in het bijzonder gegoten koperen afsluiters. Voornaamste afnemer was Stork, dat de afsluiters verwerkte in stoommachines en later in dieselmotoren, turbines, pompen en ventilatoren. Het bedrijf aan Industriestraat en Esrein is in 1983 gesloten.

Build in
1879
Type of heritage
Industrieel erfgoed
Type of building
Onderdelenfabriek
Gebruik
Cultuur, In ontwikkeling
Availability
In gebruik
City
Hengelo
Owner
Industrieroute Hengelo

What happens nowadays?

De oude kantoren en personeelsgebouwen worden het culturele hart van de nieuwe wijk ‘Hart van Zuid’, met ruimte voor ateliers, kunstlaboratoria, werkplaatsen en restaurants. Het kunstcentrum dat er nu al is gevestigd is de voorloper en de wigvormige ruimte bij de koeltorens zal het toekomstig cultuurplein worden.

What can I do here?

Loop eens rond over het vier hectare grote Dikkers-complex. Je vindt hier een bont geheel van bedrijfjes en maatschappelijke instellingen. Onder meer het centrum voor kunsteducatie, speelparadijs Bengeltjesdorp en het ROC van Twente.

Themes and routes

Theme: Industrieroute Hengelo

HLO_Industrieroute_01 Hengelo heeft een rijk industrieel verleden en werkt hard aan een toekomst vol maken, denken en doen. De Industrieroute Hengelo is een handige manier om een wandeling door Hengelo te maken langs gebouwen en gebieden die een rol spelen in verleden en toekomst én meer te weten te komen over de huidige gebruiksmogelijkheden van die gebouwen.
Hoe werkt het?
Het enige wat u nodig heeft is een mobiele telefoon met een internetverbinding en een QR-scanner. U hoeft dus geen app te downloaden.
  • Scan de tag voor het pand waar u wilt beginnen
  • U krijgt de keuze uit meer informatie over het pand of een overzicht van alle panden in “Industrieroute Hengelo”.
  • U kunt de informatie over het pand bekijken
  • Daarna klikt u op “Industrieroute Hengelo” onder aan het hoofdmenu van het pand.
  • Klik op “Kaart” rechtsboven de lijst
  • Kies uw volgende pand op de kaart
  • Klik in het witte ballonnetje op “Routebeschrijving”
  • Start de routenavigatie
View all objects in this route