Der Aa-kerk

Groninger kerken


Wat is het verhaal?

Al bijna acht eeuwen hoort de Der Aa-kerk, een gotische kruisbasiliek, bij het stadsbeeld van Groningen. De Der Aa-kerk (genoemd naar het riviertje de Aa) werd rond 1200 gebouwd en is 50 meter hoog. De eerste vier eeuwen van zijn bestaan was de kerk katholiek, maar bij de Reformatie ging het gebouw over in handen van de hervormden. De hoge gotische kerk is vele malen zwaar beschadigd. Zo stortte in 1710 de toren voor de tweede keer in korte tijd in.

Bouwjaar
1246
Type erfgoed
Religieus erfgoed
Soort gebouw
kerk
Gebruik
Evenementen
Beschikbaarheid
In gebruik
Plaatsnaam
Groningen
Eigenaar
Groninger kerken

Wat gebeurt hier nu?

De restauratie van de kerk is in 1987 afgerond, het interieur heeft in 2007 nog een opknapbeurt gekregen. De kerk is nu voorzien van eigentijds comfort; er is centrale verwarming, goede verlichting, modern sanitair en ruimte voor catering. Erediensten worden hier niet meer gehouden. De kerk wordt nu verhuurd voor zakelijke en culturele evenementen. Bijzondere Locaties Groningen verzorgt de exploitatie.

Wat kan ik hier doen?

In de noordaanbouw van de Der Aa-kerk is een winkel gevestigd: Het Hanze Huis, waar culinaire specialiteiten uit diverse Hanzesteden te koop zijn. De Der Aa-kerk zelf is alleen tijdens concerten en tentoonstellingen geopend voor het publiek. Groepen kunnen op afspraak een rondleiding boeken.