Der Aa-kerk

Groninger kerken


What is the story?

Al bijna acht eeuwen hoort de Der Aa-kerk, een gotische kruisbasiliek, bij het stadsbeeld van Groningen. De Der Aa-kerk (genoemd naar het riviertje de Aa) werd rond 1200 gebouwd en is 50 meter hoog. De eerste vier eeuwen van zijn bestaan was de kerk katholiek, maar bij de Reformatie ging het gebouw over in handen van de hervormden. De hoge gotische kerk is vele malen zwaar beschadigd. Zo stortte in 1710 de toren voor de tweede keer in korte tijd in.

Build in
1246
Type of heritage
Religieus erfgoed
Type of building
kerk
Gebruik
Evenementen
Availability
In gebruik
City
Groningen
Owner
Groninger kerken

What happens nowadays?

De restauratie van de kerk is in 1987 afgerond, het interieur heeft in 2007 nog een opknapbeurt gekregen. De kerk is nu voorzien van eigentijds comfort; er is centrale verwarming, goede verlichting, modern sanitair en ruimte voor catering. Erediensten worden hier niet meer gehouden. De kerk wordt nu verhuurd voor zakelijke en culturele evenementen. Bijzondere Locaties Groningen verzorgt de exploitatie.

What can I do here?

In de noordaanbouw van de Der Aa-kerk is een winkel gevestigd: Het Hanze Huis, waar culinaire specialiteiten uit diverse Hanzesteden te koop zijn. De Der Aa-kerk zelf is alleen tijdens concerten en tentoonstellingen geopend voor het publiek. Groepen kunnen op afspraak een rondleiding boeken.