Schooltje van Dik Trom

Stadsherstel Amsterdam


What is the story?

De Openbare Lagere School in Etersheim met onderwijzerswoning is gebouwd in 1882-1883 voor 7.777,77 gulden.

Cornelis Johannes Kieviet, uit Hoofddorp (toen Dorp aan ‘t Kruis geheten), werd er de eerste hoofdonderwijzer. Hij bleef er tot 1902. In 1891 schreef Kieviet er het beroemde kinderboek “Uit het leven van Dik Trom”.

In 1939 werd het schooltje gesloten en in 1940 verkocht aan een veehouder die in de woning trok en het schooltje gebruikte als opslagruimte. In 2007 ging zoon Jan Houtman naar de gemeente met het voornemen op de plaats van zijn vervallen woning een nieuw huis te bouwen. Toen dit publiek werd ontstond door burgerinitiatief het plan om het pand van de slopershamer te redden. De eigenaren werkten hier graag aan mee.

Build in
1882
Type of heritage
Maatschappelijk erfgoed
Type of building
School
Gebruik
Cultuur
Availability
In gebruik
Address
Etersheim 8a
City
Oosthuizen
Owner
Stadsherstel Amsterdam

What happens nowadays?

Het schooltje is gerestaureerd en nu een kinderboekenmuseum.

Dankzij schenkingen van particulieren uit het hele land heeft het museum inmiddels een collectie van 1200 kinderboeken. In de voormalige geheel gerestaureerde dorpschool zijn ook nagenoeg exemplaren van alle boeken – veelal eerste drukken – te vinden die de hoofdonderwijzer schreef. De eerste tentoonstelling in het museum is ook gewijd aan meester Kieviet, die te boek stond als een strenge doch rechtvaardige man. Dik Trom mocht van hem ondeugend zijn maar zijn leerlingen niet. Van onderwijzers moest Kieviet destijds weinig hebben: hij vond ze maar vervelende lui.

What can I do here?

Bij een bezoek aan het Dik Trom museum maakt u kennis met het leven van Dik Trom, een echte Noordhollandse jongen, vrijheidlievend en behulpzaam. Ondeugend en soms brutaal, maar eerlijk en met een hart van goud. Sommige mensen vinden hem een beetje te baldadig, anderen vinden hem in deze tijd juist te braaf en voorspelbaar. Oordeelt u zelf als u in een oude schoolbank plaats neemt.

Open voor publiek

Hele jaar za en zo 11-16 uur
1 mei – 1 sept ook wo en vrij 11-16 uur

Etersheim 8a, 2474 MT Oosthuizen

What is around here?